(untitled) (Науковий журнал «Технічний сервіс агропромислового, лісового та транспортного комплексів», 2025)
Досягти повного відділення у цільову фракцію біологічно цінного насіння при сепарації насіннєвого матеріалу із використанням єдиного критерію є складним завданням. Ця проблема вирішується застосуванням в якості ознаки поділу комплексу фізико-механічних властивостей компонентів (форми, пружності, фрикційних властивостей), що є можливим при віброфрикційній сепарації насіннєвого матеріалу. В роботі представлено результати дослідження віброфрикційної сепарації насіння коріандру. Обгрунтування раціональних параметрів процесу сепарації насіннєвого матеріалу на робочих поверхнях віброфрикційного сепаратора забезпечило підвищення виходу кондиційного матеріалу на 27,6% порівнянно з попередніми результатами очищення, а також підвищення показників його посівних якостей та зниження відходів процесу сепарації до 7,4% від маси вихідного матеріалу при тій же продуктивності машини. Рацінальними праметрами віброфрикційного сепаратора для підготовки посівного матеріалу коріандру є амплітуда коливань А = 1,1 мм; частота коливань ω =155,0 с-1; кут спрямованості коливань ε = 28,0°; поздовжній нахил робочих поверхонь α = 3,0°; поперечний нахил робочих поверхонь облицьованих брезентом β = 1,9°. При заданих параметрах встановлена можливість отримання 92,6% від маси вихідного матеріалу кондиційного насіння коріандру за один пропуск через віброфрикційний сепаратор. Для підвищення ефективності підготовки насіння коріандру у виробничих умовах пропонується включити віброфрикційний сепаратор до складу існуючих технологічних ліній для отримання високоякісного насіння.