(untitled) (Науковий журнал «Технічний сервіс агропромислового, лісового та транспортного комплексів», 2025)
Наведено результати експериментальних випробувань пружного стояка з регулятором жорсткості в лабораторних умовах. За результатами виконаних експериментальних досліджень отримано динаміки тягового зусилля рами P1, тягових зусиль верхньої і крайньої точок пружного стояка дискового робочого органу P2 і P3, а також кутів орієнтації трьохосьового акселерометра , ,  для кожного досліду згідно плану Бокса-Бенкіна трьох факторів (кут клиноподібної вставки пружного стояка дискового робочого органу , глибина входження дискового робочого органу в ґрунт h і швидкість руху v) на трьох рівнях варіації. За результатами обробки одержаних при випробуваннях пружного стояка з регулятором жорсткості експериментальних даних з використанням програми Wolfram Cloud отримано залежності у вигляді рівнянь регресії другого порядку середнього значення тягового зусилля рами P1, його середньоквадратичного відхилення σ1, частоти коливань робочого органу ω, середнього значення зусилля у верхній (P2) і крайньої (P3) точок пружного стояка дискового робочого органу від кута клиноподібної вставки стояка дискового робочого органу , глибини входження дискового робочого органу в ґрунт h і швидкості руху v. Проведенням оптимізації одержаного рівняння для частоти коливань дискового робочого органу за умови мінімізації тягового зусилля рами отримано значення факторів досліджень: θ = 1,81°, h = 0,06 м, v = 1 м/с. При цьому мінімальна частота коливань дискового робочого органу ωmin = 51,6 Гц.