(untitled) (Науковий журнал «Технічний сервіс агропромислового, лісового та транспортного комплексів», 2025)
У дослідженні розглядається питання трелювання деревини із застосуванням малогабаритних механізованих трелювальних засобів на ділянках лісового насадження, створеного штучним шляхом за відомою схемою розміщення дерев в ньому. За основу взято умови рівномірно поступових рубок або аналогічних до них, коли трелювання деревини необхідно виконувати між деревами, які залишаються на площі. Метою дослідження є створення моделі штучного лісового насадження та математичної моделі кінематики трелювальної системи в ньому і розроблення на їх основі симуляційної комп’ютерної моделі переміщення трелювальної системи в насадженні. Основою реалізації мети дослідження є математичне моделювання, що ґрунтується на основних законах теоретичної механіки та фізики. При цьому враховано та відображено технічні можливості малогабаритного трелювального засобу, фізичні властивості предмету праці та спосіб його закріплення на трелювальному засобі. Враховано основні ознаки середовища роботи трелювальної системи, що впливатимуть на її кінематику та габаритні розміри. Результатом виконаного дослідження є модель штучного лісового насадження, математична модель кінематики малогабаритної трелювальної системи з описом часткових випадків її чисельна реалізація та комп’ютерна модель симуляції переміщення трелювальної системи в насадженні.