(untitled) (Науковий журнал «Технічний сервіс агропромислового, лісового та транспортного комплексів», 2025)
Проведено аналіз типової конструкції, схеми роботи, умов зношування штампів для виготовлення деталей з неметалевих матеріалів з абразивним покриттям. Показано, що крім досить високої зносостійкості кромок штампів, їхня робоча поверхня повинна чинити опір шаржуванню абразивною масою, а рівень пластичності і в’язкості металу кромок повинен виключати сколювання їх фрагментів у процесі експлуатації. Структура металу, наплавленого попередньо обраними електродними матеріалами, змінювалася від феритної до заевтектичної з великою кількістю зміцнювальних фаз, мікротвердість яких досягає 20 ГПа. Випробування на опір абразивному зношуванню показали, що зносостійкість в межах дослідженого ряду матеріалів відрізняється до 5 разів.