Підвищення ефективності очисників повітря від деревного пилу для зменшення промислового навантаження на навколишнє середовище. (Науковий журнал «Технічний сервіс агропромислового, лісового та транспортного комплексів», 2026)
Об’єктом дослідження є циклонні очисники з активними робочими органами. Ці очисники призначено для відділення частинок деревини від повітряного потоку. Розглянуто перехідну зону між корпусом очисника та активним робочим органом, в якій осесиметричний потік змінює як напрямок, так і швидкість. Метою даного дослідження є розробка методу визначення радіальної та вертикальної складових векторного поля швидкості повітряного потоку в цій зоні.Дослідження виконано методом математичного моделювання. Використовувалися такі спрощення: лінії течії апроксимувалися дугами еліпса; розглядалося течія ідеальної рідини. Пилоповітряний потік у досліджуваній зоні очисника розглянуто як потік ідеальної рідини, розділений на елементарні нескінченно тонкі криволінійні трубки. Оскільки в кожній з них потік є постійним, можна визначити модуль швидкості потоку в заданій точці області, враховуючи змінну площу поперечного перерізу такої трубки.Отримано аналітичні залежності вертикальної та радіальної складових векторного поля швидкості повітряного потоку в перехідній зоні між корпусом та активним робочим органом очисника повітря.
Keywords: деревна частинка; очисник повітря; ротор; лінія потоку; векторне поле; швидкість повітряного потоку