Аналіз зарубіжних культиваторів для міжрядного обробітку ґрунту (Науковий журнал «Технічний сервіс агропромислового, лісового та транспортного комплексів», 2026)
Розглянуті напрямки застосування описового аналізу до конструкцій зарубіжних культиваторів для міжрядного обробітку грунту. Авторами виконано аналіз зарубіжних конструкцій культиваторів для міжрядного обробітку ґрунту, який свідчить, що має місце тенденція застосування систем автоматичного паралельного їх водіння. В статті встановлено, що ці системи за допомогою датчиків, відеокамер, обчислювальної апаратури, моніторів, гідравлічної системи, дають змогу забезпечити мінімальну захисну зону для рослин в рядку і збільшити робочу швидкість технологічної операції, що в свою чергу впливає на продуктивність агрегата, час виконання операції. Автори стверджують, що застосування систем автоматичного паралельного водіння на культиваторах для міжрядного обробітку ґрунту дозволяє зменшити використання гербіцидів, що є актуальним на сьогодні, оскільки є світова тенденція їх зменшення та навіть їх заборону в деяких країнах. В статті розкрито тезис, що спираючись на зарубіжний досвід доцільно вітчизняні культиватори для міжрядного обробітку виготовляти із подібними системами автоматичного паралельного водіння, що дасть змогу вітчизняним аграріям використовувати подібну техніку.
Keywords: аналіз; культиватор; конструкція; недолік; рішення; інновація