Аналіз оптимальних процесів пуску механізму зміни вильоту баштового крану за усталеного режиму повороту (Науковий журнал «Технічний сервіс агропромислового, лісового та транспортного комплексів», 2026)
В представленій роботі наведено аналіз оптимальних режимів пуску механізму зміни вильоту вантажу баштового крана за усталеного руху механізму пово- роту. Отримані в попередніх дослідженням оптимальні режими руху механізму зміни вильоту визначались при мінімізації середньоквадратичних за час руху значень рушійного моменту приводу, швидкості та пришвидшення його зміни в часі. Для цих ре- жимів руху визначені екстремалі координати центру мас вантажу, що мінімізують об- рані критерії. Для цих екстремалей визначені значення критеріїв оптимізації для різної тривалості пуску механізму зміни вильоту вантажу. Проведено аналіз отриманих кри- теріїв оцінки режимів пуску, з якого встановлено, що найкращі показники режимів руху досягаються при використанні критеріїв, визначених на основі мінімізації середньоква- дратичного значення швидкості зміни рушійного моменту приводу. Аналіз визначених критеріїв для оптимальних режимів руху показує, що зі збільшенням тривалості пуску механізму зміни вильоту усі критерії мають тенденцію до зменшення їхніх абсолютних величин, причому це зменшення має нелінійний характер зміни. Наведено графічні зале- жності рушійного моменту приводу механізму зміни вильоту, швидкості та пришвид- шення його зміни в часі для різної тривалості процесу пуску, які дають можливість по- яснити причини зменшення критеріїв при збільшенні тривалості процесу пуску. Визна- чені безрозмірні значення критеріїв оптимізації режимів руху механізму зміни вильоту за усталеного повороту крана, на основі яких розроблено комплексний критерій у вигляді лінійної згортки з ваговими коефіцієнтами. Для оцінки впливу екстремалей на величину критеріїв оптимізації використано комплексний безрозмірний критерій. Наведені чис- лові значення критеріїв оптимізації підтверджуються результатами графічних залеж- ностей рушійних моментів, швидкостей та пришвидшень їхньої зміни в часі при вико- ристанні різних екстремалей. Висунуто гіпотезу, що існують такі крайові умови руху, які будучи використані для отримання екстремалі, забезпечать зменшення величин ін- тегральних критеріїв оптимізації і покращують режими руху кранових механізмів.
Keywords: баштовий кран; механізми зміни вильоту і повороту; рушійний момент; критерії оптимізації