Експериментальні дослідження параметрів роботи зернозбирального комбайна при збиранні соняшника. (Науковий журнал «Технічний сервіс агропромислового, лісового та транспортного комплексів», 2026)
У статті представлено результати експериментальних досліджень агроінженерної технології комбайнового збирання соняшника. Розкриті залежності впливу технологічних параметрів зернозбирального комбайна на зміну завантаження двигуна, витрату палива, втрати насіння та якості обмолоту, які економічно доцільно використовувати під час збирання соняшника. Запропоновано ефективні параметри та показники зернозбирального комбайна. В польових експериментальних дослідженнях впливу на якість обмолоту та паливну економічну ефективність визначено раціональні межі швидкості обертання молотильного барабану, швидкості вентилятора та технологічного зазору у підбарабанні зернозбирального комбайна. Авторами було встановлено, що базовими показниками агроінженерної технології комбайнового збирання соняшника є втрати за зернозбиральним комбайном 72 кг/га при завантаженні двигуна 43 % та витратою палива 12 л/га. Показники, які можуть бутиунормованими: втрати – 82 кг/га при завантажені двигуна 67 % та витратою палива 15,3 л/га. Авторами встановлено, що показники втрати при яких були мінімальні 24 кг/га при навантаженні двигуна 63 % та витраті палива 14,5 л/га. Експериментальними дослідженнями встановлено, що для роботи зернозбирального комбайна при збиранні соняшника необхідна швидкість обертання молотильного барабана 450-460 об/хв, швидкість обертання вентилятора 1000 об/хв та зазор між підбарабанням 27 мм. Авторами встановлено, що ефективність при базових показниках становить 878 євро/га, а при показниках де втрати були мінімальні 809 євро/га. Отже, доцільно молотити із втратами, в нашому випадку 82,3 кг/га, але з більш якісним обмолотом тому що, при подальшій реалізації соняшника не буде зниження ціни.
Keywords: комбайн; соняшник; витрати зерна; засміченість; агроінженерія