Дослідження процесу транспортування піни в машинах для внесення рідких засобів захисту рослин у шарі піни (Науковий журнал «Технічний сервіс агропромислового, лісового та транспортного комплексів», 2026)
У статті описана встановлена залежність (втрати піни від довжини шляху каналу, що транспортує) отримана в результаті досліджень. На підставі, якої була визначена довжина транспортуючого каналу, а також місце розташування піноутворюючього пристрою для машин підповерхневого внесення засобів захисту рослин, в шарі піни.Одним з хімічних способів захисту рослин є підповерхневе внесення засобів хімізації в шарі піни, який передбачає створення робочої рідини в шарі піни і внесення її на оброблювану смугу. Піну нагнітають усередину порожнини, що утворюється під впливом робочого органу.Робочий орган для цього способу складається з стрілчастої лапу зі стійкою, в кінематичній тіні якої на кронштейні закріплений канал для підведення піни в залаповий простір. Між крилами лемешів стрілчастої лапи є зводоутворюючий козирок, який є регулятором тимчасової затримки обсипання ґрунту.Технологічний процес підповерхневого внесення рідких засобів хімізації здійснюється під час руху робочого органу. Піна подається по каналу в простір, обмежений лемешами стрілчастої лапи і зводоутворюючим козирком. Накопиючись усередині цього простору, піна поширюється його порожнечами. Надалі ґрунт, обсипаючись, перерозподіляє піну, зрушуючи деяку частину її в центр смуги, що обробляється. Відбувається це з тієї причини, що ґрунт спочатку обсипається по краях, а потім вже й у центрі. Так досягається рівномірний розподіл піни по ширині смуги, що захоплюється.Пропонована технологія внесення рідких засобів хімізації у шарі піни передбачає встановлення на вже існуючі машини для поверхневого обробітку ґрунту стрілчастих робочих органів та пеногенеруючого пристрою (піногенератора).Піногенеруючий пристрій складається з компресора, ємності для робочої рідини (водний розчин хімікату та піноутворювальної речовини), піноутворюючих форсунок та трубопроводів.Кількість стрілчастих робочих органів на машинах, які передбачається використовувати для внесення засобів хімізації у шарі піни, визначається шириною обробки (для суцільного внесення) або кількістю міжрядь (при міжрядній обробці)
Keywords: піна; машина; рослина; транспортування