Дослідження процесу зношування оцінкою розподілу температур на поверхні робочих органів ґрунтообробних знарядь (Науковий журнал «Технічний сервіс агропромислового, лісового та транспортного комплексів», 2026)
На основі аналізу літературних джерел та сучасних тенденцій обробітку ґрунту розроблено способи зміцнення та відновлення лемішей. Зміцнення проводили нанесенням армуючих валиків на ріжучу поверхню. Відновлення виконували методом постановки компенсуючих вставок для отримання зубчастої робочої поверхні.Запропоновано аналізувати зношування поверхні лемішей по зміні температури ріжучої частини при контакті з абразивними частинками ґрунту. Для аналізу використовували тепловізор, досліджували поверхню через 0,5 га.При аналізі видно, що зі збільшенням напрацювання підвищується температура на робочій поверхні леміша. В зонах найбільшого впливу абразиву температура підвищена. Інтенсивність тепловиділення залежить від роботи тертя та розмірів майданчика, на якому вона відбувається. Робота, що проводиться зовнішньою силою проти сил тертя, перетворюється на тепло і йде на нагрівання тіл, що труться. При аналізі видно, що зі збільшенням напрацювання підвищується температура на робочій поверхні леміша.Для подальших досліджень необхідно провести дослідження з напрацюванням від 20 га. Підприємства Харківської області планують проведення оранки в осінній період, для чого було погоджено використання зміцнених та відновлених лемішів.
Keywords: леміш; відновлення; зміцнення; тертя; тепловізор; напрацювання