Аналіз можливості використання побутових осадів стічних вод у сільськогосподарському виробництві (Науковий журнал «Технічний сервіс агропромислового, лісового та транспортного комплексів», 2026)
Аналіз різних очисних споруд, які очищають побутові стічні води,призводить до висновку, що за будь якої технології очищення стічних вод утворюється осад, який відправляють на мулові поля, які є найбільш проблемною частиною біологічної очистки стічних вод. Поля нагромадження напіврідкої маси часто бувають перевантаженні в тричі, а інколи і більше. Така ситуація пов’язана із тим, що проекти очисних споруд, для великих міст, були розробленні у 1970-1980 роках, без врахування стрімкого розвитку міст.Проблемою сільськогосподарського виробництва України, є виснаження ґрунтів. Зокрема, це вплив вітрової та водної ерозії. При цьому, втрати гумусу через мінералізацію й ерозію ґрунтів щорічно становлять 32- 33 млн т, що еквівалентно 320-330 млн т органічних добрив.Ще однією проблемою аграрного сектора нашої держави є велика кількість незернової частини врожаю (соломи). Правильне поєднання великої кількості мулу, з очисних споруд, та незернової частини врожаю, дасть можливість знезаразити мул та отримати органічні добрива шляхом компостування, які відновлять родючість ґрунтів, зокрема, сільськогосподарського виробництва України.
Keywords: осад стічних вод; очищення; знезараження; компостування; органічні добрива; гумус