Огляд конструкцій посівних машин для Mini-Till та No-Till технологій у системах ресурсозберігаючого землеробства (Науковий журнал «Технічний сервіс агропромислового, лісового та транспортного комплексів», 2025)
Розглянуто актуальні питання підвищення ефективності сівби зернових культур в умовах впровадження ресурсозберегаючих технологій землеробства Mini-Till і No-Till. Проведено огляд сучасних посівних машин, конструктивних особливостей сівалок різних виробників, а також техніко-технологічних рішень, спрямованих на підвищення якості сівби. Проаналізовано конструктарські рішення, що застосовуються в посівних машинах провідних вітчизняних та закордоних виробників, зокрема конструкції сошників, загортачів, притискних механизмів і систем копіювання. Наведені ефективні реалізації технічних рішень, які забезпечують якісну сівбу на полях із великою кількістю пожнивних решток та за зміненою структурою грунту. Результати досліджень дають можливість сформувати уявлення про перспективні напрямки вдосконалення посівних машин та підвищення ефективності її використання в системах сталого землеробства.
Keywords: ресурсозберігаючі технології; Mini-Till; No-Till; посівні машини; сівалки; сошники; зернові культури; пожнивні рештки