Оптимізація системи логістичного сервісу компанії (Науковий журнал «Технічний сервіс агропромислового, лісового та транспортного комплексів», 2025)
У статті досліджено стратегічні підходи до оптимізації системи логістичного сервісу підприємства на основі балансу між рівнем обслуговування клієнтів та логістичними витратами. Акцентовано увагу на формуванні ефективної логістичної стратегії з використанням методів аналітики, зокрема методу аналізу ієрархій (МАІ). Запропоновано ієрархічну модель вибору оптимального комплексу логістичних послуг на основі ключових індикаторів ефективності обслуговування клієнтів. Практичне застосування методики продемонстровано на прикладі компанії «Sfera-Avto», що дозволило обґрунтувати вибір найефективніших напрямів покращення логістичного сервісу. Результати дослідження підтверджують доцільність використання МАІ як інструменту підтримки прийняття стратегічних логістичних рішень.
Keywords: логістичний сервіс; логістичне управління; метод аналізу ієрархій; оптимізація витрат; рівень обслуговування