Інформаційний підхід до опису поведінки шару подрібненої деревини під час сушіння (Науковий журнал «Технічний сервіс агропромислового, лісового та транспортного комплексів», 2025)
Використання електротехнологій (озонування агенту сушіння, насичення повітря аероіонами, використання електроосмосу) є додатковим зовнішнім керованим впливом на подрібнену деревину. Це дає можливість більш гнучко управляти процесом сушіння. При досить невисоких енерговитратах, електротехнологія може значно впливати на величину умовної ентропії. Управляючи величиною електротехнологічного впливу, можна управляти реакцією на основний зовнішній вплив – агент сушіння. Встановлено, що для контролю процесу активного вентилювання бажано вимірювати температуру і вологість повітря на вході та виході з шару.Для розрахунків сушіння активним вентилюванням був використаний, як найбільш доступний, відомий східчастий метод, в основі якого знаходиться спрощений механізм тепло- і масообміну. Відповідно до принципу максимуму інформації, на підставі результатів моделювання процесу сушіння активним вентилюванням запропоновано збільшувати продуктивність вентилятора в моменти, коли відносна вологість повітря менше 65%. При проведенні моделювання встановлено, що тривалість процесу сушіння при регулюванні продуктивності вентилятора в 4,7 рази менше, ніж при звичайному способі вентилювання. Нерівномірність процесу сушіння залишається на тому ж рівні або знижується до 1%.
Keywords: ентропія; фізичне і математичне моделювання; технічна система; внутрішня енергія; продуктивність вентилятора