Методи лазерного спікання та матеріалознавчі аспекти в адитивному виробництві металів: аналітичний огляд (Науковий журнал «Технічний сервіс агропромислового, лісового та транспортного комплексів», 2025)
У статті представлено огляд сучасних лазерних 3D-технологій обробки металевих матеріалів, що є одним з провідних напрямів адитивного виробництва. Розглянуто фізичні принципи взаємодії лазера з металевим порошком, механізми плавлення та затвердіння, а також важливість моніторингу процесів in-situ для забезпечення якості. Узагальнено основні методи лазерного 3D-друку металів (SLS, SLM, DMLS, DED/LENS), наведено їхні переваги, обмеження та сфери застосування. Особливу увагу приділено вимогам до металевих порошків, міжнародним стандартам ISO/ASTM та впливу параметрів лазера на мікроструктуру й механічні властивості деталей. Систематизовано характеристики найпоширеніших матеріалів — титанових, алюмінієвих, нікелевих сплавів, нержавіючих сталей, кобальт-хромових і мідних систем.
Keywords: лазерні 3D-технології; адитивне виробництво; металеві порошки; селективне лазерне плавлення; селективне лазерне спікання; пряме енергетичне осадження; металеві сплави