Механічна модель процесу відокремлення гранул перги у роторному екстракторі (Науковий журнал «Технічний сервіс агропромислового, лісового та транспортного комплексів», 2025)
У роботі представлено механічну модель ударної взаємодії між молотком ротора та восковими комірками стільників у процесі відокремлення гранул перги. Розроблено аналітичну залежність для визначення максимальної сили удару Pmax через імпульс сили, масу молотка, швидкість обертання ротора та тривалість контакту. Запропоновано критерій селективного руйнування воску при збереженні цілісності гранул перги, який базується на співвідношенні границь міцності матеріалів. Визначено оптимальний діапазон кутової швидкості ротора (ω=30–45 с−1) та геометричні параметри молотків (радіус заокруглення 2–3 мм), що забезпечують ефективне вилучення перги без її пошкодження. Проведено аналіз обмежень моделі: відсутність тертя, локальний характер деформації, одночасність контактів, необхідність уточнення параметрів k та pk при зміні вологості чи температури. Отримані результати можуть бути використані для оптимізації конструкцій роторних екстракторів і підвищення ефективності технологій механічного вилучення перги.
Keywords: перга; роторний екстрактор; ударна взаємодія; механічна модель; контакт Герца; сила удару; критерій руйнування.