Методика навчання параметричному 3D-моделюванню меблів (Науковий журнал «Технічний сервіс агропромислового, лісового та транспортного комплексів», 2025)
Об'єктом дослідження є методика навчання студентів 3D-моделюванню меблевих виробів із використанням САПР загального призначення.Метою дослідження є удосконалення методики навчання студентів технічних і художніх спеціальностей параметричному тривимірному моделюванню меблевих виробів із використанням САПР загального призначення. При цьому важливим є належний вибір меблевого виробу, на прикладі якого розпочнеться навчання студентів використанню тривимірного параметричного  САПР. Предметом дослідження є визначення вимог до меблевого виробу для первинного навчання студентів, послідовність побудови його  3D моделі та напрямки формування  варіантів завдання та подальшого розвитку завдання з переходом від індивідуальної до колективно-групової роботи.Дослідження здійснено на основі узагальнення досвіду, отриманого при реалізації колективного проєкту з розробки шкільних меблів студентами, які навчаються за освітньою програмою «Деревообробні та меблеві технології» на першому (бакалаврському) рівні вищої освіти в Державному біотехнологічному університеті, та з урахуванням результатів аналізу літературних джерел. Обґрунтовано доцільність використання учнівських письмових столів і стільців як навчальних об’єктів для первинного навчання студентів  параметричному 3D-моделюванню.Відому чотириетапну методику навчання (яка полягає в створенні 3D-моделі на основі детальних креслень складових частин, модифікації частин, модифікації розмірів і розширення лінійки продуктів) пропонується доповнити наступним етапом - створенням конструктивно відмінних виробів подібного функціонального призначення або колективно-груповому завданні з розробляння інших меблів для (доцільно, для облаштування того самого приміщення), коли студенти самостійно утворюють групи з 2-3 студентів, обирають та моделюють певні вироби для створення функціонально завершеного меблевого набору, узгоджуючи між собою основні конструктивно-технологічні та естетичні рішення.Отримані результати можуть бути використані при оновленні освітніх програм з меблевого проєктування, дизайну інтер’єру та деревообробних технологій.
Keywords: меблі; модель; САПР; параметризація; навчання; методика; формоутворення