Вплив комбінування пороутворювачів NaCl та NaHCO3 на структуру та фізико-механічні властивості пористих політетрафторетиленів (Науковий журнал «Технічний сервіс агропромислового, лісового та транспортного комплексів», 2026)
Досліджено методологію створення пористих полімерних матеріалів на основі політетрафторетилену (ПТФЕ) з використанням пороутворювачів NaCl і NaHCO₃ та їх комбінацій. Проаналізовано вплив складу пороутворювачів на морфологію пор і пористих структур і фізико-механічні властивості та їх взаємопов’язаність. Встановлено, що NaCl створює регулярну порову структуру з міцними міжпоровими перегородками, тоді як NaHCO₃ внаслідок руйнування міжпорових перегородок сприяє формуванню взаємопов’язаної порової структури з підвищеною зв’язаністю порового простору, але зі зниженою механічною міцністю. Комбінування пороутворювачів NaCl і NaHCO₃ формує матеріали зі складною морфологією порового простору, дозволяє досягти балансу між її розгалуженістю та міцністю. Отримані результати вказують шляхи створення пористих ПТФЕ, адаптованих до сучасних експлуатаційних вимог при застосування таких матеріалів у фільтраційних системах, біомедичних пристроях, теплообмінниках та інших технологічно важливих областях.
Keywords: політетрафторетилен (ПТФЕ); пористі полімери; порова структура; мікротвердість; пороутворювачі; мікроструктури; механічні властивості