Визначення радіусів згинання на основі дослідження деформованого стану в місцях формування радіусів згинання гнутих профілів (Науковий журнал «Технічний сервіс агропромислового, лісового та транспортного комплексів», 2026)
В роботі на основі загального виразу для визначення полярного радіуса r довільної матеріальної точки за чистого вигину у полярній системі координат, та користуючись основними положеннями механіки твердого деформованого середовища визначали залежності, що описують компоненти тензора деформацій в її осередку. Обчислені компоненти тензора деформацій металу під час профілювання швелера 150 × 100 × 2 мм для точок, що перебувають на перетині осі симетрії місця вигину і граничних поверхонь полоси. Встановлено, що у першому наближенні можна вважати, що деформований стан місця вигину під час профілювання визначається тангенціальною і радіальною деформаціями, а інші компоненти дорівнюють нулю.
Keywords: вигнутий профіль; рівнополочний канал; деформований стан; полярна система координат; механіка суцільного деформівного середовища; мінімальний радіус згину