Прогнозування ваги мостових кранів методами аналізу даних (Науковий журнал «Технічний сервіс агропромислового, лісового та транспортного комплексів», 2026)
Подано розрахунки ваги мостових кранів загального призначення. Числові дані щодо ваги наявних кранів наведено у вигляді таблиць і структуровано в залежності від  вантажопідйомності і прольоту. Використано гіпотези математичної статистики, які дали змогу розподілити результати відповідно до нормального закону за умови однакової точності отриманих даних. На основі цих припущень застосовано метод найменших квадратів, що дозволило побудувати функцію двох змінних, яка визначає залежність ваги крана від прольоту та вантажопідйомності, об'єднуючи ці параметри. Отримано формулу, що дає можливість програмно обчислювати вагу кранів. За статистичними даними побудовано нейромережу, яка аналогічно до традиційних статистичних методів знаходить вагу мостових кранів. Виконано оцінку якості отриманого результату традиційним статистичними методами та за допомогою нейромережі. Виконано дослідження роботи статистичної моделі і нейромережі в області, що виходить за область визначення даних У статті обгрунтовано переваги запропонованого методу.
Keywords: нейронна мережа; мостовий кран; вага крану; автоматизація; розрахунок