(untitled) (Науковий журнал «Технічний сервіс агропромислового, лісового та транспортного комплексів», 2026)
Анотація. Наведено теоретичні дослідження руху компонентів насіннєвих сумішей в міждековому просторі із урахуванням впливу повітряного потоку, що утворюється за рахунок коливального руху робочого органу, виявлені найбільш доцільні інтервали варіювання конструктивно-режимних параметрів роботи віброфрикційного сепаратора. Встановлено, що збільшення частоти і амплітуди коливань робочого органу сепаратора зумовлює зростання середньої швидкості насіння, максимальна швидкість переміщення частинки досягається в інтервалі зміни параметрів: А = 1,0…1,7 мм; ɷ = 200…260 с-1. Подальше збільшення цих параметрів призводить до зменшення швидкості вібраційного переміщення. При швидкості руху робочого органу (Аɷ) більше 27…30 см/с вплив повітряного середовища призводить до зниження швидкості вібраційного переміщення частинки. Отже для забезпечення максимальної продуктивності процесу швидкість руху робочого органу не повинна перевищувати вищенаведених значень. Середня швидкість переміщення частинок має тенденцію до зменшення при збільшенні значення кута α, причому при досягненні певного значення кута нахилу, частинка зупиняється, а при подальшому збільшенні α переміщається у зворотному напрямку. Частинка з меншим значенням коефіцієнта миттєвого тертя λ змінює напрямок руху при меншому значенні кута нахилу площини, а з більшим λ – при більшому значенні α, коли реалізується процес розділення компонентів НС. Зміна кута спрямованості коливань ε має не такий суттєвий вплив на швидкість переміщення насіння, як амплітуда і частота коливань, збільшення ε до 35…40° забезпечує збільшення швидкості переміщення, а подальше збільшення кута ε призводить до зниження середньої швидкості руху насіння по робочому органу. Найбільшої продуктивності віброфрикційного сепаратора можна досягти при встановленні ε = 35…40°. Доведено, що при збільшенні зазору Н від 3 до 6 мм швидкість переміщення знижується, а при подальшому збільшенні зазору підвищується і після 12 мм залишається постійною. Менш доцільним, з точки зору швидкості переміщення компонентів НС по робочій поверхні, є зазор між деками віброфрикціного сепаратора в межах 3,5…10 мм.