(untitled) (Науковий журнал «Технічний сервіс агропромислового, лісового та транспортного комплексів», 2026)
Останнім часом підприємствами електротехнічної промисловості дедалі частіше використовуються різні деталі та профілі, виготовлені з електротехнічної листової релейної високоміцної сталі з поліпшеними службовими властивостями. Відомі схеми формування, прийняті для розробки технологій виробництва коритоподібних профілів зі сталей рядових марок при використанні їх для виготовлення аналогічних профілів з високоміцних сталей призводять до виникнення поверхневих дефектів, а також тріщин і розривів у місцях вигинів. Метою даної роботи було: розробка технології виробництва отримання якісних гнутих профілів коритоподібного перерізу з мало пластичних сталей підвищеної міцності з мінімальними радіусами місць згину з урахуванням деформованого стану металу під час профілювання. Розроблена нова схема формування, яка для компенсації напружень, що розтягують, у місцях формування, та призводять до порушень суцільності металу, забезпечує у калібрах валків на ділянках вигинів поперечне (тангенціальне) стиснення волокон металу в закритих калібрах валків, що запобігає руйнуванню профілю. Розроблені технологія та калібрування валків для формування коритоподібного профілю якоря реле 56,5×8,5×13,5×1,8 мм з мало-пластичної релейної сталі.