(untitled) (Науковий журнал «Технічний сервіс агропромислового, лісового та транспортного комплексів», 2025)
Об’єктом дослідження є вплив завитків деревних волокон поблизу сучків на сколювання деревини при фрезеруванні елементів зубчастих шипових з’єднань. Такі з’єднання дедалі ширше використовуються при виготовленні столярно-будівельних виробів і клеєних дерев’яних конструкцій (зокрема, багатошарових дерев’яних поперечно-клеєних панелей), тож важливо контролювати частоту виникнення зазначених вад нарізання шипів. Метою дослідження є визначенням регресійної залежності ймовірності сколювання деревини від кута між річним шаром і повздовжньою віссю рейки. Дослідження було виконано на прикладі зрощених рейок обшивки з деревини модрини, використаних для зовнішнього оздоблення вхідної групи будинку. Для здійснення дослідження було сфотографовано місця зрощування рейок, які мають вади нарізання шипів (сколювання деревини) та, для порівняння, не мають таких вад. Фотографії було перенесено в САПР, де й були позначені зубчасті шипи та виміряні кути відхилення річних шарів. Далі було здійснено статистичний аналіз результатів вимірювань із визначенням регресійної залежності ймовірності сколювання деревини від кута відхилення річного шару. Для цього спочатку виконано структурну ідентифікацію шуканої залежності. Обробка результатів вимірювань із застосуванням метода найменших квадратів дала змогу отримати регресійну залежність імовірності сколювання деревини від кута відхилення річного шару поблизу сучка.