Особливості технології виготовлення коритоподібних гнутих профілів підвищеної міцності (Науковий журнал «Технічний сервіс агропромислового, лісового та транспортного комплексів», 2026)
Останнім часом підприємствами електротехнічної промисловості дедалі частіше використовуються різні деталі та профілі, виготовлені з електротехнічної листової релейної високоміцної сталі з поліпшеними службовими властивостями. Відомі схеми формування, прийняті для розробки технологій виробництва коритоподібних профілів зі сталей рядових марок при використанні їх для виготовлення аналогічних профілів з високоміцних сталей призводять до виникнення поверхневих дефектів, а також тріщин і розривів у місцях вигинів. Метою даної роботи було: розробка технології виробництва отримання якісних гнутих профілів коритоподібного перерізу з мало пластичних сталей підвищеної міцності з мінімальними радіусами місць згину з урахуванням деформованого стану металу під час профілювання. Розроблена нова схема формування, яка для компенсації напружень, що розтягують, у місцях формування, та призводять до порушень суцільності металу, забезпечує у калібрах валків на ділянках вигинів поперечне (тангенціальне) стиснення волокон металу в закритих калібрах валків, що запобігає руйнуванню профілю. Розроблені технологія та калібрування валків для формування коритоподібного профілю якоря реле 56,5×8,5×13,5×1,8 мм з мало-пластичної релейної сталі.
Keywords: гнутий профіль; коритоподібний переріз; деформований стан; радіус згину; тріщина; механічні властивості; схема формування; калібрування валків