Фактори впливу на ефективність використання дискових гальмівних систем колісних транспортних засобів. (Науковий журнал «Технічний сервіс агропромислового, лісового та транспортного комплексів», 2026)
Існуючі вимоги до сучасного рухомого складу призводять до необхідності збільшення швидкостей його руху. Однак для створення необхідної ефективності та якості роботи автотранспортного засобу в першу чергу має бути забезпечений високий рівень безпеки руху. За безпеку руху великою мірою відповідає гальмівна система. Тому й вимоги до надійності роботи гальмівної системи автомобіля стосовно забезпечення безпеки руху стають більш жорсткими. В даній роботі проведено огляд дискових гальмівних систем автомобільного транспорту та розглянуто основні фактори що впливають на ефективність їх використання. Їх огляд показав, що вибір геометричних характеристик дискових гальм залежить від вантажопідйомності та умов експлуатації, які необхідно враховувати на початковому етапі проектування, поряд з типом матеріалу виготовлення. Досвід експлуатації дискових гальм свідчить, що у найважчих умовах роботи знаходиться фрикційна пара (накладки та диск), адже при гальмуванні можуть одночасно виникати статичні, динамічні, теплові навантаження. У більшості випадків конструкції дискових гальм мають виключати перегрів між диском і колодкою через тертя в процесі гальмування. фізичні, механічні та хімічні властивості використовуваних матеріалів впливають на поведінку та ефективність гальмування. Крім режиму експлуатації, на тривалість використання гальмівних дисків впливає і нормальна робота всіх найближчих вузлів. Висока ефективність роботи гальмівної системи у першу чергу потребує наявності усіх елементів із найвищою якістю та надійністю роботи
Keywords: автомобільний засіб; гальмівний механізм; дискові гальма; зношування; ефективність використання; пари тертя; фрикційні матеріали