Результати дослідження процесу віброфрикційної сепарації насіння коріандра (Науковий журнал «Технічний сервіс агропромислового, лісового та транспортного комплексів», 2025)
Досягти повного відділення у цільову фракцію біологічно цінного насіння при сепарації насіннєвого матеріалу із використанням єдиного критерію є складним завданням. Ця проблема вирішується застосуванням в якості ознаки поділу комплексу фізико-механічних властивостей компонентів (форми, пружності, фрикційних властивостей), що є можливим при віброфрикційній сепарації насіннєвого матеріалу.В роботі представлено результати дослідження віброфрикційної сепарації насіння коріандру. Обгрунтування раціональних параметрів процесу сепарації насіннєвого матеріалу на робочих поверхнях віброфрикційного сепаратора забезпечило підвищення виходу кондиційного матеріалу на 27,6% порівнянно з попередніми результатами очищення, а також підвищення показників його посівних якостей та зниження відходів процесу сепарації до 7,4% від маси вихідного матеріалу при тій же продуктивності машини.Рацінальними праметрами віброфрикційного сепаратора для підготовки посівного матеріалу коріандру є амплітуда коливань А = 1,1 мм; частота коливань ω =155,0 с-1; кут спрямованості коливань ε = 28,0°; поздовжній нахил робочих поверхонь α = 3,0°; поперечний нахил робочих поверхонь облицьованих брезентом β = 1,9°. При заданих параметрах встановлена можливість отримання 92,6% від маси вихідного матеріалу кондиційного насіння коріандру за один пропуск через віброфрикційний сепаратор.Для підвищення ефективності підготовки насіння коріандру у виробничих умовах пропонується включити віброфрикційний сепаратор до складу існуючих технологічних ліній для отримання високоякісного насіння.
Keywords: вібросепарація; насіннєва суміш коріандру; віброфрикційний сепаратор; параметри віброфрикційного сепаратора; якість розділення; вібропереміщення