Аналіз методів випробування кабін зернозбиральних комбайнів (Науковий журнал «Технічний сервіс агропромислового, лісового та транспортного комплексів», 2026)
В статті розглянуто та проаналізувато наявні методи випробування кабін на міцність та методи оцінки оглядовості кабін. Національний стандарт України ДСТУ ISO 5700:2004 установлює метод випробування статичним навантаженням та умови приймання захисних конструкцій (кабін чи каркасів) колісних тракторів для сільського господарства та лісогосподарства. Національний стандарт України ДСТУ ISO 3463:2015 установлює метод динамічного випробування, умови приймання захисних конструкцій для захисту під час перекидання (кабіна чи каркас) сільськогосподарських і лісогосподарських колісних комбайнів. Практичне виконання тестувань за допомогою різних стендів з урахуванням вимог нормативних документів до характеристик впливу випробувального обладнання на захисну конструкцію дозволяє перевіряти теоретичні закономірності, оцінювати відповідність конструкції кабіни, встановлювати фактичне значення поглиненої енергії від прикладеного навантаження, опрацьовувати етапи прикладання навантажень на практиці та перевіряти точність системи вимірювань. Оглядовість з робочого місця оператора» встановлює вимоги, методи випробувань та критерії приймання оглядовості оператора. Конструкція і обладнання комбайна повинні забезпечувати відповідну оглядовість оператора при русі по дорогах загального користування і при виконанні польових робіт. Оглядовість вважається відповідною, якщо оператору забезпечена як мінімум часткова видимість кожного переднього колеса або крила при русі по прямій та при ширині колії, яка відповідає загальній ширині комбайна з одинарними колесами не більше 2,55 м.
Keywords: захисна конструкція; статистичне навантаження; динамічне навантаження; оглядовість; випробування