Конструктивні особливості гальмівних колодок сільськогосподарської техніки здатних впливати на їх ефективність за різних режимів експлуатації (Науковий журнал «Технічний сервіс агропромислового, лісового та транспортного комплексів», 2026)
Гальмівна колодка є одним з ключових компонентом безпеки як пасажирів так і вантажів. Вона відіграє вирішальну роль в управлінні автотранспортними засобами та обладнанням машин, а її конструктивні особливості визначають ефективність гальмування, довговічність, екологічність та безпеку транспортного засобу. Трибологічні характеристики дискових гальм значною мірою залежать від конструкції та матеріалів з яких виготовлені гальмівні диски й колодки та коефіцієнту тертя, що виникає між ними. Останній суттєво залежить від температури та стану поверхні тертя. При надмірному нагріванні (наприклад, при інтенсивному гальмуванні) виникає ефект вигоряння фрикційного матеріалу, що призводить до втрати коефіцієнта тертя та зниження ефективності гальмування. В роботі теоретично обґрунтовано залежність гальмувань від температурних режимів експлуатації гальмівної системи автотранспортних засобів. Досліджено ефективність роботи удосконаленої гальмівної колодки 2TP-114 Tp108 R3 за різних температурних режимів та проведено порівняння її показників із трьома іншими зразками гальмівних колодок, які використовуються у автотранспортних засобах України. Результати тестів проведених на інерційному динамометричному стенді TecSA TTR2600 ТОВ «БЦЗ «Трібо» згідно ISO 26866:2009 засвідчили, що запропонований зразок гальмівної колодки успішно пройшов випробування і у порівнянні із іншими трьома зразками показав гарні результати (у тестах на ефективність гальмування зі зміною температур та швидкості показав стабільне 2 місце) поступаючись за окремими показниками лише зразку «2». Причому у тесті на припрацювання для виходу на стабільний гальмівний момент йому знадобилося найменша кількість гальмувань, що свідчить про його переваги при притиранні нових колодок до диску при їх заміні, що може бути використано при сервісному обслуговуванні автотранспортних засобів.
Keywords: зносні гальмування; коефіцієнт тертя; притирання; температурні режими; трибологічні характеристики; фрикційні матеріали